2 Ekim 2012 Salı

2011 Arapça I - Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı 1. Sınıf


AÖF 2011 Arapça I - Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı 1. Sınıf
1 ) Aşağıdaki kelimelerden hangisi cemi müennes salim değildir?
A) فَاطِمَاتٌ 
B) مُعَلِّمَاتٌ 
C) كَاتِبَاتٌ 
D) أُمَّهَاتٌ 
E) أَبْيَاتٌ

2 ) إِذَا اِبْتَعَدْتُ عَنْكَ فَإِنِّي أَحِنُّ إِلَيْكَ cümlesinde أَحِنُّ kelimesinin eşanlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) أُرِيدُ 
B) أَقُولُ 
C) أَقْرَأُ 
D) أَحِسُّ 
E) أَشْتَاقُ

3 ) Aşağıdaki kelimelerden hangisi hakiki müzekker değildir?
A) ثَوْرٌ 
B) جَمَلٌ 
C) جَبَلٌ 
D) تِيسٌ 
E) رَجُلٌ

4 ) Aşağıdaki müsenna isimlerden hangisi mansubdur?
A) يَسْبَحُ الشَّبَابُ فِي النَّهْرَيْنِ القَرِيبَيْنِ مِنَ القَرْيَةِ 
B) عَلِمَتْ عَائِشَةُ مِنْ طَالِبَتَيْنِ نَتِيجَةَ اِمْتِحَانِ 
C) قََاسمنِي أَحْمَدُ أَحَد الخُبْزَيْنِ عِنْدَهُ 
D) رَأَيْنَا طَالِبَتَيْنِ أَمَامَ المُخْتَبَرِ 
E) هَذَانِ الطَّالِبَانِ نَاجِحَانِ

5 ) كَانَتْ هُنَاكَ مُحَاوَلاَتٌ عَدِيدَةٌ مِنَ السَّلاَطِينِ العُثْمَانِيِّينَ cümlede عَدِيدَةٌ kelimesinin eşanlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) قليلة 
B) عظيمة 
C) عدادة 
D) كثيرة 
E) مهمة

6 ) Aşağıdakilerden hangisi marifedir?
A) زَهْرَةٌ 
B) بَابُ مَدْرَسَةٍ 
C) مُحَمَّدٌ 
D) قَلَمٌ 
E) عِلْمٌ نَافِعٌ

7 ) رَاعِيَاتٌ شُؤُونَ مَنَازِلِهِنَّ ...... cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi mübteda olarak en uygun şekilde tamamlar?
A) الأَبَاءُ 
B) المُمَرِّضَاتِ 
C) الأُمَّهَاتُ 
D) الأُمُّ 
E) هُمْ

8 ) ...... يَأْخُذُ الأَوْلاَدُ خِصَالَهُمُ الفِطْرِيَّةَ cümlede boş bırakılan yeri, aşağıdaki kelimelerden hangisi anlam ve irab yönünden en uygun şekilde tamamlar?
A) الأَبَوَيْنِ 
B) الوَالِدَانِ 
C) الوَالِدَاتِ 
D) الجَدَّاتِ 
E) الأَبَوَانِ

9 ) الزَّيْتُونُ شِعَارٌ مِنْ شِعَارَاتِ السَّلاَمِ cümlesinin Türkçe doğru karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Zeytin barışın sembolüdür. 
B) Zeytin barışın sembollerinden bir semboldür. 
C) Zeytin ağacı barışın en iyi sembolüdür. 
D) Barışın sembollerinden biri zeytindir. 
E) Zeytin barışın en tanınan sembolüdür.

10 ) Aşağıdaki harfi cerlerden hangisine zamir bitişmez?
A) مُذْ 
B) عَلَى 
C) لِـ 
D) فِي 
E) مِنْ

11 ) Aşağıdakilerin hangisinde failin yazımı hareke veya harf olarak yanlıştır?
A) يَدْرُسُ الأَخَوَانُ فِي كُلِّيَّةِ العُلُومِ 
B) يَشْفِي القُرْآنُ قُلُوبَ القَارِئِينَ وَالْمُسْتَمِعِينَ 
C) يُشْرِفُ الأَبَوَانِ عَلَى تَرْبِيَةِ أَوْلاَدِهِمَا 
D) دَخَلَ سَلْمَانُ المَسْجِدَ وَصَلَّى رَكْعَتَيْنِ 
E) صَفَّقَ المُتَفَرِّجُونَ اللاَّعِبِينَ

12 ) Aşağıdaki cümlelerden hangisi fiil cümlesidir?
A) عَلِيٌّ يَعْمَلُ فِي المَصْنَعِ 
B) اللهُ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا 
C) الشَّابُّ حَقَّقَ نَجَاحًا عَظِيمًا 
D) السُّيَّاحُ يَزُورُونَ الأَمَاكِنَ التَّارِيخِيَّةَ 
E) تَسِيرُ الحَافِلَةُ بَيْنَ الزِّحَامِ بِبُطْءٍ

13 ) ذهبت إلى شاطئ البحر في ...... الأسبوعِ cümlesinde boş bırakılan yer aşağıdaki kelimelerden hangisi en uygun şekilde tamamlar?
A) العطلةِ 
B) الداخلِ 
C) الصيفِ 
D) عطلةِ 
E) الماضي

14 ) هل رأيْتَ مِنْ أَحَدٍ؟ cümlesinde مِنْ harfi cerinin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fiili geçişli yapmaktadır. 
B) Cümlenin anlamını kuvvetlendiren ve pekiştiren zait harfi cerdir. 
C) Sorunun nedenini bildirmektedir. 
D) Fiilin başlama ve bitiş zamanını bildirmektedir. 
E) Müte'allakı رأى fiilidir.

15 ) يُدَافِعُ المُحَامِي عَنْ المُتَّهَمِين cümlesindeki mecrur isim ve irabı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) المُتَّهَمِين mecrur isimdir, kesra ile mecrurdur. 
B) المُحامِي mecrur isimdir, kesra ile mecrurdur. 
C) المُتَّهَمِين mecrur isimdir, mebnidir, fetha ile mecrurdur. 
D) المُحامِي mecrur isimdir, menkustur, (ya) harfi ile mecrurdur. 
E) المُتَّهَمِين mecrur isimdir, cemi müzekker salim olduğu için (ya) harfi ile mecrurdur.

16 ) ...... كَافَأَ المُدِيرُ مُوَظَّفِي الشَّرِكَةِ cümlede boş bıraklan yeri aşağıdaki sıfatlardan hangisi en uygun şekilde tamamlar?
A) النَّشِطِينَ 
B) نَشِيطَيْ 
C) نَشِيطَيْنِ 
D) النشِيطَيْنِ 
E) نَشِيطِينَ

17 ) اِنْخَفَضَ سِعْرُ الخُضْرَوَاتِ فِي فَصْلِ الصَّيْفِ cümlesinin Türkçe doğru karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yazın sebze fiyatları düşer. 
B) Yaz mevsiminde sebze fiyatları yükseldi. 
C) Yaz mevsiminde sebze fiyatları düştü. 
D) Sonbaharda meyve fiyatları yükseldi. 
E) Kız mevsiminde sebze fiyatları düştü.

18 ) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması yoktur?
A) لا تؤجل عمل اليومِ إلى الغدِ 
B) يهتم الطلاب باللغةِ العربيةِ 
C) ضَغطُ الدمِ مرتفع لدى المريض 
D) ألعابُ الحاسوبِ مضرةٌ لصحةِ الأطفال 
E) لا أعرف رقم هاتف الجامعة

19 ) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması yoktur?
A) استريت كتابا مفيدا من السوق 
B) يتمنَّى خالدٌ لِوَالِدِهِ الصحةَ والعافيةَ 
C) سلمتُ عَلَى الطالب النشيط 
D) العقل السليم في الجسم السليم 
E) أخي الكبير طالب في كلية الطب

20 ) عُمَر ...... ثَانِي الْخلفاءِ الراشِدِينَ cümlede boş bırakılan yeri aşağıdaki sıfatlardan hangisi en uygun şekilde tamamlar?
A) عادِلٌ 
B) عادِلاً 
C) العَادِلَ 
D) العَادِلُ 
E) عَدَلَ

CEVAPLAR:1.E 2.E 3.C 4.D 5.D 6.C 7.C 8.A 9.B 10.A 11.A 12.E 13.D 14.B 15.E 16.A 17.C 18.B 19.B 20.D

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder