2 Ekim 2012 Salı

SÜLASİ FİİLİNİN ALTI BABI


SÜLASİ FİİLİNİN ALTI BABI


SÜLASİ FİİLİNİN ALTI BABI
SÜLASİNİN ALTI BABI

SÜLASİNİN ALTI BABI
 مُضَارِعٌ
مَاضٍ

 مُضَارِعٌ
مَاضٍ

يَفْعُلُ
فَعَلَ
1. bab
يَكْتُبُ
كَتَبَ
1. bab
يَفْعِلُ
فَعَلَ
2. bab
يَضْرِبُ
ضَرَبَ
2. bab
يَفْعَلُ
فَعَلَ
3. bab
يَفْتَحُ
فَتَحَ
3. bab
يَفْعَلُ
فَعِلَ
4. bab
يَعْلَمُ
عَلِمَ
4. bab
يَفْعُلُ
فَعُلَ
5. bab
يَحْسُنُ
حَسُنَ
5. bab
يَفْعِلُ
فَعِلَ
6. bab
يَحْسِبُ
حَسِبَ
6. bab

    1. Bir takım mazi malum fiiller vardır ki, فَعَلَ şekli üzere bulunduğu halde, muzari malumu يَفْعُلُ şekli üzere bulunur. كَتَبَ، يَكْتُبُ gibi. İşte bu gibi fiiller sülasinin birinci babını teşkil ederler. 
    1. Bir takım mazi malum fiiller vardır ki, فَعَلَ şekli üzere bulunduğu halde, muzari malumu يَفْعِلُ şekli üzere bulunur. ضَرَبَ، يَضْرِبُ gibi. Bu gibi fiiller ikinci babını teşkil ederler. 
    1. Bir takım mazi fiiller vardır ki, فَعَلَ şekli üzere bulunduğu halde, muzari malumu يَفْعَلُ şekli üzere bulunur. فَتَحَ، يَفْتَحُ gibi. Bu gibi fiiller üçüncü babını teşkil ederler.
    1. Bir takım mazi fiiller vardır ki, فَعِلَ şekli üzere bulunduğu halde, muzari malumu يَفْعَلُ şekli üzere bulunur. عَلِمَ، يَعْلَمُ gibi. Bu gibi fiiller dördüncü babı teşkil ederler.
    1. Bir takım mazi fiiller vardır ki, فَعُلَ şekli üzere bulunduğu halde, muzari malumu يَفْعَلُ şekli üzere bulunur. حَسُنَ، يَحْسُنُ gibi. Bu gibi fiiller beşinci babı teşkil ederler.
    1. Bir takım mazi fiiller vardır ki, فَعِلَ şekli üzere bulunduğu halde, muzari malumu يَفْعِلُ şekli üzere bulunur. حَسِبَ، يَحْسِبُ gibi. Bu gibi fiiller altıncı babı teşkil ederler.
Dikkat:
Gerek mazinin, gerek muzarinin yukarıda açıklanan şekilleri sahih ile mehmuzda aynen görülür. Diğer bir tabirle altı babın izah edilen şekiller üzere bulunması sahihler ile mehmuzlara mahsustur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder